Robiłam grilla dla znajomych z kursu szycia, na którym byłam. Po spotkaniu, poza pieczoną kiełbaską, został mi też melon. Melon, jak to melon – duży, soczysty i słodki. Tylko że tego owocu u mnie w domu akurat nikt nie lubi. Tak właśnie przyszedł mi do głowy pomysł – lemoniada!
Melon jest owocem bardzo soczystym i słodkim, dlatego zupełnie zrezygnowałam ze słodzenia. Zamiast tego, lemoniada potrzebuje raczej trochę kwasu, żeby odpowiednio zbalansować słodycz.
Melonowa lemoniada – składniki:
- 1 żółty melon miodowy
- 1 ogórek
- 1-2 cytryny
- pęczek mięty
- 1 marchewka (opcjonalnie, dla koloru)
Przygotuj też duże naczynie, łyżkę i wyciskarkę do owoców. Mrozimy wcześniej lód.
Melonowa lemoniada – przygotowanie
- Wszystkie owoce obieramy i kroimy
- Wyciskamy sok i mieszamy
- Wkładamy lód do szklanek i wlewamy melonową lemoniadę
- Cieszymy się orzeźwiającym smakiem
Smacznego!